Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z makiem to wspominanie mojego dzieciństwa. Mak najlepiej przygotować w domu lecz z braku czasu można go zastąpić gotową masą makową z puszki.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2253
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1367
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3531
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1185
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2253
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1367
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3531
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1185
Składniki
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 5- 10 minut.
Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić w kubeczku, ostudzić.
Do płynnych drożdży wlać ciepłe mleko, zmiksowane jajka, przestudzone masło i wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godz.).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w roladę. Struclę zawinąć luźno w posmarowany tłuszczem papier do pieczenia i ułożyć na blaszce. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.