Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z makiem to wspominanie mojego dzieciństwa. Mak najlepiej przygotować w domu lecz z braku czasu można go zastąpić gotową masą makową z puszki.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1380
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4279
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1380
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4279
Składniki
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 5- 10 minut.
Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić w kubeczku, ostudzić.
Do płynnych drożdży wlać ciepłe mleko, zmiksowane jajka, przestudzone masło i wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godz.).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w roladę. Struclę zawinąć luźno w posmarowany tłuszczem papier do pieczenia i ułożyć na blaszce. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.