Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na ciasto duet czyli połączenie makowca i sernika na kruchym cieście. Duet doskonale przeplata smaki oraz idealnie komponuje się z popołudniową kawą.
Polecam.
Odsłon: 207
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 316
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 481
Polecam.
Odsłon: 207
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 316
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 481
Składniki
CIASTO KRUCHE Mąkę siekamy z masłem i cukrem pudrem, dodajemy żółtko i energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto wsadzamy na 1 godzinę do lodówki, a po tym czasie ścieramy je na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA MAKOWA Białka ubijamy na sztywną pianę. Mak parzymy wrzątkiem lub gorącym mlekiem, studzimy i mielimy dwukrotnie w maszynce na drobnym sitku. Następnie mak ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy bułkę tartą, aromat oraz pianę białkową, mieszamy i przekładamy na kruche ciasto.
MASA SEROWA Białka oddzielamy od żółtek, a z białek ubijamy pianę. Ser biały mielimy, ucieramy go z żółtkami, masłem i cukrem pudrem, a następnie dodajemy aromat migdałowy, pianę białkową i rodzynki. Powstałe ciasto wykładamy na masę makową.
PIECZENIE I WYKOŃCZENIE Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu ciasto delikatnie studzimy i polewamy jego wierzch rozpuszczoną w kąpieli wodnej ciemną czekoladą - odstawiamy do stężenia polewy. Życzę smacznego !