Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na ciasto duet czyli połączenie makowca i sernika na kruchym cieście. Duet doskonale przeplata smaki oraz idealnie komponuje się z popołudniową kawą.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5422
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29762
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 231
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19427
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1058
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5422
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29762
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 231
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19427
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1058
Składniki
CIASTO KRUCHE Mąkę siekamy z masłem i cukrem pudrem, dodajemy żółtko i energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto wsadzamy na 1 godzinę do lodówki, a po tym czasie ścieramy je na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA MAKOWA Białka ubijamy na sztywną pianę. Mak parzymy wrzątkiem lub gorącym mlekiem, studzimy i mielimy dwukrotnie w maszynce na drobnym sitku. Następnie mak ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy bułkę tartą, aromat oraz pianę białkową, mieszamy i przekładamy na kruche ciasto.
MASA SEROWA Białka oddzielamy od żółtek, a z białek ubijamy pianę. Ser biały mielimy, ucieramy go z żółtkami, masłem i cukrem pudrem, a następnie dodajemy aromat migdałowy, pianę białkową i rodzynki. Powstałe ciasto wykładamy na masę makową.
PIECZENIE I WYKOŃCZENIE Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu ciasto delikatnie studzimy i polewamy jego wierzch rozpuszczoną w kąpieli wodnej ciemną czekoladą - odstawiamy do stężenia polewy. Życzę smacznego !