Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas świąteczny powoli chyli się ku końcowi. W tym roku czas spędzałem głównie, wypoczywając :) Oczywiście w kuchni stałem, ale o wiele krócej niż rok temu i powiem Wam, że nie jest mi z tym źle. Jak do tej pory nic się nie marnuje. Dzisiaj przepis na absolutny hit mojego dzieciństwa, ulubione ciasto Bożo Narodzeniowe mojej babci, z moim modyfikacjami :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242376
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242376
Składniki
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie umieszczamy na dnie tortownicy, wypełnionej papierem do pieczenia. Zabieramy się za masę makową, mak mieszamy ze zmielonymi orzechami i pistacjami, kandyzowaną skórką, cukrem pudrem i jajkami. Wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i bierzemy się za kolejną warstwę. Oba typy serów mieszamy z cukrem, aromatem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy po kolei jajka, delikatnie miksując. Wylewamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Następnie wystudzić i w rondelku doprowadzamy do wrzenia wiśnie z cukrem. Na koniec dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Wylewamy na upieczony sernik i pozostawiamy do stężenia. Smacznego!