Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas świąteczny powoli chyli się ku końcowi. W tym roku czas spędzałem głównie, wypoczywając :) Oczywiście w kuchni stałem, ale o wiele krócej niż rok temu i powiem Wam, że nie jest mi z tym źle. Jak do tej pory nic się nie marnuje. Dzisiaj przepis na absolutny hit mojego dzieciństwa, ulubione ciasto Bożo Narodzeniowe mojej babci, z moim modyfikacjami :)
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101246
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5783
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101246
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5783
Składniki
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie umieszczamy na dnie tortownicy, wypełnionej papierem do pieczenia. Zabieramy się za masę makową, mak mieszamy ze zmielonymi orzechami i pistacjami, kandyzowaną skórką, cukrem pudrem i jajkami. Wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i bierzemy się za kolejną warstwę. Oba typy serów mieszamy z cukrem, aromatem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy po kolei jajka, delikatnie miksując. Wylewamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Następnie wystudzić i w rondelku doprowadzamy do wrzenia wiśnie z cukrem. Na koniec dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Wylewamy na upieczony sernik i pozostawiamy do stężenia. Smacznego!