Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowa krówka to pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem masy dyniowej, która dodaje ciekawej jesiennej nuty, lekko pikantnej i aromatycznej. Całość jest prosta w przygotowaniu, ale wygląda bardzo efektownie. Świetnie sprawdzi się do niedzielnej kawy.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1420
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 334
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1615
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1420
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 334
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1615
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól. W drugiej misce połącz ze sobą: olej, mleko i ocet.
Dodawaj suche składniki do mokrych, w 3 partiach, mieszając po każdej z nich. Ciasto powinno być gładkie. Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie zamieszaj.
Pokruszoną czekoladę umieść w małej, szklanej miseczce i podgrzej ją w mikrofalówce przez 10 sekund. Wyjmij i wymieszaj. Jeśli czekolada nie rozpuściła się całkowicie, kontynuuj podgrzewanie przez 10 sekund i znowu zamieszaj.
Do ciasta wlej roztopioną czekoladę i wymieszaj wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotuj ciasto dyniowe. Wszystkie składniki wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotuj ciasto do pieczenia. Keksówkę o wymiarach 30x11 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto czekoladowe na wysokość ok. 1-2 cm. Następnie łyżką nanieś punktowo trochę ciasta dyniowego i przykryj kolejną porcją ciasta czekoladowego. Powtarzaj czynność do wykończenia ciemnej masy, a na wierzchu rozlej pozostałą masę dyniową.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 35-45 minut lub do suchego patyczka. Dyniową krówkę wyjmij i ostudź przez co najmniej 10 minut przed krojeniem.