Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowe blondie to bardzo wilgotne i aromatyczne ciasto z najbardziej popularnego, jesiennego warzywa. Żeby jednak nie było nudne, na wierzchu znajduje się delikatnie słodki, biały akcent serka śmietankowego, który doskonale komponuje się z całością. Gałka muszkatołowa i cynamon sprawiają, że deser świetnie sprawdzi się podczas jesiennych, chłodnych dni.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2580
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3625
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102088
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6457
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2580
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3625
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102088
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6457
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj puree z dyni, cukier, olej i jajka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Mieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylej ciasto do blachy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj warstwę serową. W osobnej misce wymieszaj ser śmietankowy z jajkiem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Masa powinna być gładka.
Nakładaj łyżkami mieszankę serkową na ciasto w blaszce, tworząc wzory lub równą warstwę. Piecz dyniową blondie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty. Patyczek powinien być czysty. Wyjmij ciasto i pozostaw je do ostygnięcia przed podaniem.