Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowe blondie to bardzo wilgotne i aromatyczne ciasto z najbardziej popularnego, jesiennego warzywa. Żeby jednak nie było nudne, na wierzchu znajduje się delikatnie słodki, biały akcent serka śmietankowego, który doskonale komponuje się z całością. Gałka muszkatołowa i cynamon sprawiają, że deser świetnie sprawdzi się podczas jesiennych, chłodnych dni.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 197
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1235
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 197
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1235
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj puree z dyni, cukier, olej i jajka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Mieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylej ciasto do blachy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj warstwę serową. W osobnej misce wymieszaj ser śmietankowy z jajkiem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Masa powinna być gładka.
Nakładaj łyżkami mieszankę serkową na ciasto w blaszce, tworząc wzory lub równą warstwę. Piecz dyniową blondie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty. Patyczek powinien być czysty. Wyjmij ciasto i pozostaw je do ostygnięcia przed podaniem.