Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowe blondie to bardzo wilgotne i aromatyczne ciasto z najbardziej popularnego, jesiennego warzywa. Żeby jednak nie było nudne, na wierzchu znajduje się delikatnie słodki, biały akcent serka śmietankowego, który doskonale komponuje się z całością. Gałka muszkatołowa i cynamon sprawiają, że deser świetnie sprawdzi się podczas jesiennych, chłodnych dni.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 72
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 240
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2642
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 685
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 72
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 240
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2642
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 685
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj puree z dyni, cukier, olej i jajka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Mieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylej ciasto do blachy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj warstwę serową. W osobnej misce wymieszaj ser śmietankowy z jajkiem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Masa powinna być gładka.
Nakładaj łyżkami mieszankę serkową na ciasto w blaszce, tworząc wzory lub równą warstwę. Piecz dyniową blondie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty. Patyczek powinien być czysty. Wyjmij ciasto i pozostaw je do ostygnięcia przed podaniem.