Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta marmurkowe zawsze cieszą oko i zachwycają bogactwem smaku. Skoro nastał sezon na dynię, równie dobrym jak waniliowa zebra pomysłem będzie dyniowy marmurek!
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 177
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 960
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 677
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 177
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 960
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 677
Składniki
Pokrój dynię na kawałki wraz ze skórką (usuń miękisz z pestkami) i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i upiecz do miękkości (30-45 minut, w zależności od rodzaju dyni). Przestudź, usuń skórkę i zblenduj miąższ na gładkie purée. Odmierz potrzebną ci ilość, a resztę wykorzystaj do innych celów (możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce).
Roztop w rondelku olej kokosowy. Utrzyj jajka z cukrem. Wymieszaj rózgą cukierniczą z przestudzonym olejem, purée z dyni i 200 ml maślanki. Przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj imbir i cynamon. Wymieszaj ponownie do połączenia składników. Podziel ciasto na pół. Do jednej z części dodaj resztę maślanki i kakao. Wymieszaj.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Do formy wlej kilka łyżek ciasta kakaowego, a następnie kilka łyżek ciasta bez kakao. W ten sposób przelej całe ciasto, a na koniec w kilku miejscach zamieszaj krótko patyczkiem.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około godzinę – do tzw. suchego patyczka.