Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta marmurkowe zawsze cieszą oko i zachwycają bogactwem smaku. Skoro nastał sezon na dynię, równie dobrym jak waniliowa zebra pomysłem będzie dyniowy marmurek!
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 237
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 24
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 68
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 237
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 24
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 68
Składniki
Pokrój dynię na kawałki wraz ze skórką (usuń miękisz z pestkami) i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i upiecz do miękkości (30-45 minut, w zależności od rodzaju dyni). Przestudź, usuń skórkę i zblenduj miąższ na gładkie purée. Odmierz potrzebną ci ilość, a resztę wykorzystaj do innych celów (możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce).
Roztop w rondelku olej kokosowy. Utrzyj jajka z cukrem. Wymieszaj rózgą cukierniczą z przestudzonym olejem, purée z dyni i 200 ml maślanki. Przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj imbir i cynamon. Wymieszaj ponownie do połączenia składników. Podziel ciasto na pół. Do jednej z części dodaj resztę maślanki i kakao. Wymieszaj.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Do formy wlej kilka łyżek ciasta kakaowego, a następnie kilka łyżek ciasta bez kakao. W ten sposób przelej całe ciasto, a na koniec w kilku miejscach zamieszaj krótko patyczkiem.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około godzinę – do tzw. suchego patyczka.