Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziedziczka w koronkach to delikatne ciasto z nietypową, czekoladową galaretką i bitą śmietaną. To prawdziwa gratka dla miłośników słodkości!
wymiary formy: 30x40 cm
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 343
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2051
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 364
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 2751
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1393
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 343
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2051
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 364
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 2751
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1393
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Odstaw.
W osobnej misce ubij masło z cukrem i ekstraktem waniliowym do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji.
Ostrożnie dodawaj po jednym białku, dokładnie ubijając po każdym z nich.
Na koniec dodawaj na przemian po 1/3 mieszanki mąki i ½ mleka, dobrze mieszając po każdej partii.
Ciasto wlej do formy o wymiarach 30x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij i ostudź.
Przygotuj warstwę piankową. Do garnka wlej 400 ml mleka, cukier i sól. Podgrzewaj na średnim ogniu.
W osobnej misce wymieszaj pozostałe 100 ml mleka i kakao. Wlej mieszankę do gorącego mleka w garnku.
Dołóż ekstrakt waniliowy i pokruszoną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
W małej miseczce wymieszaj żelatynę z wodą. Pozostaw do napęcznienia, a następnie podgrzej i wlej do masy mleczno-czekoladowej. Wymieszaj.
Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kiedy masa zacznie powoli tężeć, wylej ją na upieczony już spód włożony do foremki na ciasto. Wstaw całość do lodówki na ok. 4 godziny, do całkowitego stężenia.
Przygotuj warstwę śmietanową. Zimny serek utrzyj z cukrem pudrem do całkowitego połączenia i rozluźnienia masy.
Wlej śmietankę i ubijaj na średnich obrotach na sztywną pianę. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i sól.
Bitą śmietanę rozprowadź na warstwie piankowej.
Ciasto Dziedziczka w koronkach posyp wiórkami czekoladowymi i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno.