Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem również zrobiłam ciasto czekoladowe, ale wzbogaciłam je o przełożenie. Zrobiłam ciasto na kształt wuzetki ponieważ przełożyłam je dżemem i bitą śmietaną a z wierzchu oblałam polewą czekoladową. Jest to taka mini wuzetka bo z tego przepisu i z tej foremki wychodzą trzy kawałki. Ale jest to fajna propozycja na słodkie co nie co gdy nie spodziewamy się gości i robimy ciasto tylko dla siebie lub dla dwóch osób. Najważniejsze że ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22601
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14918
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4704
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44671
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 635
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 670
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22601
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14918
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4704
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44671
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 635
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 670
Składniki
To ciasto robi się mieszając oddzielnie składniki suche/sypkie i oddzielnie składniki mokre. I tak idąc tym tropem do jednej miseczki wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz kakao. Wszystko razem wymieszałam. W drugiej misce roztrzepałam jajko widelcem. Dodałam do niego mleko i olej i wymieszałam do połączenia. Następnie składniki mokre przelałam do składników suchych i wymieszałam. Na koniec do ciasta wmieszałam łyżkę dżemu czereśniowego zawierającego duże kawałki owoców.Ciasto przelałam do silikonowej foremki keksówki o wymiarach dnia 5cm x 15cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto wstawiłam do mikrofali i piekłam je 3 minuty na mocy 700W. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z kuchenki i wyłożyłam z foremki na talerz aby ostygło. Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty jednakowej grubości. Jeden blat posmarowałam dwiema łyżkami dżemu. Śmietanę (zimną) przelałam do wysokiego naczynia. Dosypałam śmietan - fix i cukier waniliowy i ubiłam ją na sztywno. Śmietanę wyłożyłam na ciasto posmarowane dżemem (trochę śmietany zostawiłam do dekoracji) i przykryłam drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta polałam polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady mlecznej z masłem. Można ją roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gotowe ciasto wstawiłam do lodówki aby wszystko stężało. Po kilku godzinach można ciasto podawać pokrojone na kwadratowe kawałki. Każdy kawałek udekorowałam rozetką z bitej śmietany. Ciasto jest bardzo miękkie, delikatne i wilgotne, niemal rozpływa się w ustach. Nie jest to oczywiście prawdziwa wuzetka, bo tam ciasto robi się trochę inaczej i piecze się w piekarniku, ale myślę że jest to udana namiastka.