Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe ciasto łyżką mieszane z mlekiem w proszku to ciasto idealne do kawki dla niespodziewanych gości. Ciasto jest mega smaczne, lekko wilgotne w środku z chrupiącą skórką, odpowiednio słodkie.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29067
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9024
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 759
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29067
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9024
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 759
Składniki
Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, wystarczy mieć łyżkę najlepiej rózgową lub widelec. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, mleko w proszku. Dodajemy również śmietanę kwaśną 18 %, wlewamy olej i wbijamy dwa jajka. Całość dokładnie mieszamy, ale tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao i mieszamy aż składniki się połączą. Blaszkę keksówkę 24×10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciemne ciasto, następnie jasne. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Upieczone ciacho posypujemy cukrem pudrem. Możemy również polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Ciasto gotowe ;)