Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świąt pozostało mało czasu, a twój piernik nawet nie wszedł w fazę przygotowania? Przepis na ekspresowy piernik Ani Starmach przyjdzie wam z pomocą. Ciasto wychodzi delikatne, miękkie i wilgotne, a jego przygotowanie zajmie wam dosłownie kilkanaście minut.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Składniki
Orzechy oraz suszone owoce posiekaj drobno.
Miękkie masło przełóż do dużej miski. Dodaj do niego cukier oraz cukier waniliowy. Całość zmiksuj na wysokich obrotach do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka zacznij pojedynczo dodawać do masy maślanej. Kiedy dobrze się połączą dodaj przesianą przez sitko mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj, a gdy utworzą jednolitą masę, dodaj także posiekane bakalie i miód. Ponownie dokładnie wymieszaj
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo zacznij je dodawać do przygotowanej wcześniej masy. Mieszaj, aby całość dobrze się połączył (najlepiej robić to przy pomocy sylikonowej szpatułki)
Ciasto na piernik Ani Starmach przełóż do keksówki o wymiarach 26x12cm (możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą). Piecz w temperaturze 170 stopni przez 55 minut do "suchego patyczka".
Gotowy piernik możesz polać polewą czekoladową oraz przełożyć ulubioną konfiturą.