Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świąt pozostało mało czasu, a twój piernik nawet nie wszedł w fazę przygotowania? Przepis na ekspresowy piernik Ani Starmach przyjdzie wam z pomocą. Ciasto wychodzi delikatne, miękkie i wilgotne, a jego przygotowanie zajmie wam dosłownie kilkanaście minut.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19837
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6891
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242788
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19837
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6891
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242788
Składniki
Orzechy oraz suszone owoce posiekaj drobno.
Miękkie masło przełóż do dużej miski. Dodaj do niego cukier oraz cukier waniliowy. Całość zmiksuj na wysokich obrotach do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka zacznij pojedynczo dodawać do masy maślanej. Kiedy dobrze się połączą dodaj przesianą przez sitko mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj, a gdy utworzą jednolitą masę, dodaj także posiekane bakalie i miód. Ponownie dokładnie wymieszaj
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo zacznij je dodawać do przygotowanej wcześniej masy. Mieszaj, aby całość dobrze się połączył (najlepiej robić to przy pomocy sylikonowej szpatułki)
Ciasto na piernik Ani Starmach przełóż do keksówki o wymiarach 26x12cm (możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą). Piecz w temperaturze 170 stopni przez 55 minut do "suchego patyczka".
Gotowy piernik możesz polać polewą czekoladową oraz przełożyć ulubioną konfiturą.