Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary, sprawdzony przepis sprzed lat, czyli... pyszne ciasto z jabłkami.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3472
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 204
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3472
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 204
Składniki
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwając jednocześnie gniazda nasienne. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i po 2- 3 łyżki cukru. Masę miksujemy na wolnych obrotach. Jeżeli masa jest już jednolita, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao.
Spód formy na ciasto smarujemy odrobiną margaryny, wykładamy papierem do pieczenia. Do brytfanny wlewamy jasne ciasto, na nie w niewielkich odstępach, za pomocą łyżki, wykładamy porcjami ciasto ciemne. Na cieście kakaowym układamy ćwiartki jabłek. Formę wkładamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 40- 45 minut. Teraz czas na przygotowanie masy. W niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy dwa rodzaje mąki. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy zawiesinę z mąki. Przed połączeniem zawiesiny z mlekiem hartujemy ją kilkoma łyżkami gotującego mleka, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur między mlekiem a zawiesiną. Po wlaniu zawiesiny do mleka całość dynamicznie mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ubijamy. Na koniec dodajemy odrobinę alkoholu. Całość starannie mieszamy.
Na upieczone i wystudzone ciasto rozsmarowujemy masę. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Jak przygotować polewę? O tym na moim blogu. http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/08/ananasowa-pokusa.html Smacznego.