Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe ciasto fale Dunaju polecam i zapraszam po przepis .
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12220
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12220
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Składniki
Jajka wbijam do miski dodaje szkl cukru i ubijam na puszystą masę następnie dodaję , olej,mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie mieszam i dzielę ciasto na 2 części do jednej dodaje kakao .
Czereśnie lub wiśnie daję na sitko by siekły z soku. Na blachę 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykladam łyżką ciasto raz jasne raz ciemne ma być łaciate na nie wykladam czereśnie lub wiśnie i piekę w nagrzanym piekarniku na środkowej półce bez termo obiegu w 200 stopniach 35 minut .Gorące ciasto po upieczeniu zostawiam do lekkiego ostygnięcia w formie w której sie piekło nie ściągam rantu tortownicy bo będziemy wykładać masę budyniowa na ciasto .
Masa budyniowa; 2 szkl mleka wlewam do garnka daje 2 łyżki cukru i margarynę i gotuje a w 3 szk mleka rozpuszczam proszek budyniowy mieszam by nie było grudek na gotujące sie mleko wlewam budynie rozpuszczone w szkl gotuje na wolnym ogniu cały czas mieszam do momentu aż budyń będzie gesty wyłączam grzanie ,Gorący budyń wylewam na przestudzone ciasto po wierzchu posypuje wiórkami ewentualnie kolorowa posypką i zostawiam by budyń ostygł i potem do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na noc .Kolejnego dnia zdejmuje rant tortownicy obkrawam nożem w koło blaszki od środka by ciasto nie było przyklejone do blachy .Życzę udanych wypieków bo ciasto jest na prawdę pyszne po dokładne wykonanie zapraszam na film .