Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fale Dunaju najczęściej piecze się z jabłkami, ja postanowiłam troszkę zmodyfikować przepis i zrobiłam z truskawkami a do tego masa czekoladowa na wierzchu ułożyłam truskawki i całość zalałam galaretką truskawkową, ciasto wyszło przepyszne, polecam wypróbować .
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Ciasto Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia . Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta . Blachę o wymiarach 26x35 wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta białego, do reszty dodaj kakao wymieszaj i wyłóż na białe ciasto . Truskawki opłukaj, usuń szypułki, przetnij na pół i ułóż na cieście . Ciasto piecz około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st . Zostaw do ostygnięcia .
Krem Z pół litra mleka odlej pół szklanki mleka, do pozostałego mleka dodaj połamaną czekoladę i cukier podgrzewaj mleko do rozpuszczenia czekolady , następnie zagotuj . Obie mąki wymieszaj z pozostałym mlekiem i wlej na gotujące się mleko i ugotuj budyń . Przykryj folią spożywczą i zostaw do wystygnięcia . Miękkie masło utrzyj na puszystą masę , dodaj po łyżce zimnego budyniu, utrzyj puszysty krem, na koniec dodaj krem czekoladowy ze słoika, wymieszaj .
Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu . Truskawki opłucz, usuń szypułki i przetnij na pół .
Na wystudzone ciasto wyłóż krem czekoladowy, na kremie ułóż truskawki i zalej tężejącą galaretką . Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia .
Ciasto jest bardzo smaczne polecam wypróbować przepis .