Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj tradycyjny wypiek karnawałowy czyli faworki lub inaczej chruściki. Są to chrupiące ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Zapraszam na przepis!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 455
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 419
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6807
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242310
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 455
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 419
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6807
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242310
Składniki
Przesiać mąkę na stolnicę. Zrobić kopczyk i wgłębienie w mące. Wbić żółtka, dodać sól, spirytus i śmietanę. Ciasto wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto odstawić na blat i przykryć je ściereczką, żeby nie obsychało. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz do temperatury 180 stopni C.
Ciasto przygotowywać partiami. Odcinać kawałek ciasta na jedną porcję. Reszta ciasta musi być przykryta. Ciasto rozwałkować jak najcieniej. Ciasto pociąć na paski. Każdy z pasków naciąć pośrodku, a potem każdy pasek przełożyć jednym końcem przez nacięty otwór.
Przygotowaną porcję chruścików wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron. Smażenie trwa kilkanaście sekund z każdej strony. Faworki odsączyć na ręczniku papierowym. Gotowe faworki posypać delikatnie cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym. Smacznego!