Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 522
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3587
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4307
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30566
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 522
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3587
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4307
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30566
Składniki
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, cukier, żółtka, spirytus i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Wyrobione ciasto zbijamy wałkiem kilka minut.
Napowietrzone ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na paski ok. 2x7 cm, na środku nacinamy i przewijamy. Faworki smażymy na głębokim tłuszczu aż będą złociste. Po wystygnięciu obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)