Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki piekłam wiele razy, ale po raz pierwszy faworki na piwie. Chruściki są kruche i chrupiące. Piwo zwiększa ilość powietrza w faworkach. Ponadto wybijanie ciasta wałkiem powoduje, że chruściki mają strukturę bąbelkową. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki. Zapraszam do wypróbowania :-)
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4714
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 107
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 326
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4714
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 107
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 326
Składniki
Przesiać mąkę do miski. Dodać rozbełtane żółtka, masło, piwo, spirytus i sól. Z podanych składników zagnieść ręcznie ciasto. Następnie ciasto wybijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cieniutki placek. Przy użyciu radełka lub noża wyciąć podłużne prostokąty. W każdym z nich zrobić nacięcie. Jedną końcówkę wywinąć na drugą stronę przez nacięty otwór.
Do szerokiego i głębokiego garnka wlać olej lub roztopić smalec. Ogrzać go do wysokiej temperatury. Faworki smażyć partiami przez kilkanaście minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego!