Faworki piekłam wiele razy, ale po raz pierwszy faworki na piwie. Chruściki są kruche i chrupiące. Piwo zwiększa ilość powietrza w faworkach. Ponadto wybijanie ciasta wałkiem powoduje, że chruściki mają strukturę bąbelkową. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki. Zapraszam do wypróbowania :-)
Faworki na piwie
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 125 ml piwa
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 5 g masła lub margaryny
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- smalec lub olej do smażenia
- cukier puder
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 125 ml piwa
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 5 g masła lub margaryny
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- smalec lub olej do smażenia
- cukier puder

Etapy przygotowania
Przesiać mąkę do miski. Dodać rozbełtane żółtka, masło, piwo, spirytus i sól. Z podanych składników zagnieść ręcznie ciasto. Następnie ciasto wybijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cieniutki placek. Przy użyciu radełka lub noża wyciąć podłużne prostokąty. W każdym z nich zrobić nacięcie. Jedną końcówkę wywinąć na drugą stronę przez nacięty otwór.
Do szerokiego i głębokiego garnka wlać olej lub roztopić smalec. Ogrzać go do wysokiej temperatury. Faworki smażyć partiami przez kilkanaście minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 251

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 535

Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Orzechy
- Włoskie
- Płatki
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 717

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1140

Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
- Polska
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 226

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6107
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 251

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 535

Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Orzechy
- Włoskie
- Płatki
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 717

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1140

Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
- Polska
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 226

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6107



Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 125 ml piwa
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 5 g masła lub margaryny
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- smalec lub olej do smażenia
- cukier puder
Przesiać mąkę do miski. Dodać rozbełtane żółtka, masło, piwo, spirytus i sól. Z podanych składników zagnieść ręcznie ciasto. Następnie ciasto wybijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cieniutki placek. Przy użyciu radełka lub noża wyciąć podłużne prostokąty. W każdym z nich zrobić nacięcie. Jedną końcówkę wywinąć na drugą stronę przez nacięty otwór.
Do szerokiego i głębokiego garnka wlać olej lub roztopić smalec. Ogrzać go do wysokiej temperatury. Faworki smażyć partiami przez kilkanaście minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Pyszotka:)
Muszą być pyszne!
Najlepsze w karnawale:)
Pięknie i pysznie wyglądają 👍 przepis warty wypróbowania ☺️