Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, aby faworki były delikatniejsze? Możesz mozolnie ubijać ciasto przez kilkadziesiąt minut, ale możesz też przygotować faworki z mascarpone. Ta wariacja na temat klasycznego przepisu, skróci nieco czas przygotowania i sprawi że przygotujesz wyjątkowo udany deser na Tłusty Czwartek
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 66
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 413
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40496
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 66
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 413
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40496
Składniki
Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijaj na wysokich obrotach, aż zrobi się puszysta i jasna masa. Dodaj mascarpone, łyżka po łyżce, wciąż mieszając. Na koniec dopraw solą i jeszcze raz zmiksuj krótko.
Do zrobionej masy dodawaj partiami mąkę, zagniatając ciasto dokładnie. Powinno być gładkie i jednolite, w razie konieczności podsyp jeszcze odrobinę mąki.
Teraz tłuczkiem lub wałkiem zacznij uderzać w ciasto. Chodzi o to, aby dobrze je napowietrzyć. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 20 minut.
Teraz podziel ciasto na kilka równych części. Każdą z nich rozwałkuj bardzo cienko na kształt prostokąta. Wytnij ostrym nożem paski (około 3-4 cm szerokości) i pośrodku zrób nacięcie. Przełóż przez nie jeden koniec.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż faworki partiami na średniej mocy palnika tak długo aż uzyskają złoty kolor z każdej strony. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Możesz udekorować faworki z mascarpone cukrem pudrem.