Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawałowy przysmak, któremu trudno się oprzeć. Faworki z proszkiem do pieczenia wychodzą niesamowicie kruche, a do tego pięknie wyrastają podczas smażenia. Oprócz spulchniacza jakim jest proszek do pieczenia do ciasta dodaję również spirytus, który zapobiega wsiąkaniu oleju. Dzięki temu faworki wychodzą lekkie, mocno napowietrzone i chrupiące.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 29
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 730
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 83
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 196
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 29
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 730
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 83
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 196
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka jaj i łyżeczkę spirytusu. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Proces zagniatania powinien trwać około 20 minut. Ciasto początkowo zagniatamy dłońmi, następnie rozwałkowujemy na prostokątny placek i składamy na dwie części. Proces składania i wałkowania ciasta powtarzamy 10-15 razy.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek o grubości około 1-2 mm. Wycinamy podłużne prostokąty o wymiarach około 2,5 cm na 8 cm. Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie o długości około 3 cm. Przez środek przewijamy jeden koniec ciasta.
Tak przygotowane faworki smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju (do temperatury około 180 stopni) na złoty kolor z każdej strony. Usmażone faworki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Jeszcze cieple faworki obtaczamy w cukrze pudrze. Smacznego!