Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Właściwości zdrowotne płatków owsianych są powszechnie na tyle znane, że nie będę tu o tym pisać. A ponieważ nawet na diecie czasami mamy ochotę na coś słodkiego, możemy zjeść coś, co będzie słodkie i zdrowe zarazem. Jeśli coś jest zdrowe, wcale nie musi być obrzydliwe i niejadalne, czego przykładem są te ciasteczka :) podobne widziałam gdzieś w internecie, jednak nieco zmieniłam przepis, deczko odchudziłam i przedstawiam moją wersję ciasteczek owsianych w wersji FIT :)
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12617
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 161
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12617
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 161
Składniki
W misce umieszczamy ksylitol, płatki owsiane, jajko, roztopione i ostudzone masło oraz mąkę (nie dodajemy od razu całej, może się okazać, że wystarczy nieco mniej).
Mieszamy starannie całość. Gotowa masa będzie dość zwarta i lepka.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciastka. Ja używam do tego okrągłej foremki, do której nakładam porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozprowadzam na grubość około 5-6mm. Pieczemy w 190 stopniach około 15-20 minut. Jeśli mamy termoobieg, ustawiamy na 180 stopni. Kiedy używam foremki o średnicy 5-6cm (czyli takiej przeciętnej do okrągłych ciastek), wychodzi mi około 12 sztuk pysznych, owsianych ciasteczek, które mogę jeść bez wyrzutów sumienia :) Smacznego!!!!