Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu to klasyczny włoski deser, który trudno uznać za niskokaloryczny. Zawiera żółtka jaj, cukier, tłusty serek mascarpone i kakao. Czy można go „odchudzić”, nadal ciesząc się wyjątkowym smakiem i delikatną konsystencją tego przysmaku? Wypróbuj przepis na fit tiramisu z islandzkiego jogurtu skyr, który zamiast tłuszczu zawiera mnóstwo dobrze przyswajalnego białka! Zrezygnuj z żółtek – dodaj jogurtowi aromatu z użyciem esencji waniliowej. Zamiast cukru użyj pozbawionego kalorii erytrytolu. Jeśli nie chcesz stosować alkoholu – całkowicie zrezygnuj z Amaretto. Możesz zamiast niego dodać do kawy odrobinę aromatu migdałowego. A kakao zastąp czekoladą – taka odrobina zdrowej słodyczy nie zaszkodzi!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Zaparz kawę (najlepiej metodą ciśnieniową, albo inną, przy której uzyskasz napar bez fusów). Ostudź i połącz z likierem Amaretto. Przelej kawę do miseczki, w której z łatwością zanurzysz biszkopty.
Połącz skyr z erytrytolem i esencją waniliową. Zetrzyj czekoladę na tarce o drobnych oczkach.
Przygotuj kilka szklanych salaterek (w zależności od liczby porcji deseru). Na dnie każdej ułóż – w zależności od wielkości – po 2-3 namoczone w kawie (przez dosłownie 2 sekundy) biszkopty. Jeśli używasz małych salaterek, przełamuj biszkopty na pół. Na porcję biszkoptów wyłóż porcję skyru i oprósz ją startą czekoladą. Powtórz wszystkie czynności – nałóż kolejną porcję biszkoptów, skyru i czekolady.
Wstaw fit tiramisu na co najmniej godzinę do lodówki. Podawaj schłodzone.