Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka orzeszki to pyszne ,kruche ciasteczka składające się z dwóch foremek zlepianych do siebie tworząc orzeszek, a w środku pyszny krem jaki lubimy. Polecam
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1034
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1011
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1034
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1011
Składniki
Do większej miski przesiać mąkę razem z sodą oczyszczoną, dodać zimne pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę, śmietanę, żółtka jajek i na koniec ocet. Wszystkie składniki wyrabiać dłońmi lub mikserem z hakami. ( Ja wyrabiam dłońmi). Ciasto ma być gładkie i jednolite. Ciasto uformuj w kulę, odrywaj małe kawałki ciasta i wypełniaj nimi wgłębienia w formie. Formę uprzednio nagrzej na ogniu palnika i posmaruj delikatnie oliwą( ja smaruję co jakiś czas pędzelkiem). Smaż obracając co jakiś czas formę na ogniu. Gotowe ciasteczkowe foremki zdejmuj na deskę wystudź i przełóż do pudełka, na drugi dzień możesz napełniać kremem. Smacznego.
Przygotowanie kulek.
Pieczenie ciasteczek.
Foremki na ciasteczka gotowe.