Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki choć kaloryczny deser :) Niesamowity zapach masła i miodu.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4228
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11563
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6606
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5519
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13689
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4228
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11563
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6606
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5519
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13689
Składniki
Nastaw piekarnik na 180stopni C. Z płata ciasta francuskiego (możesz ciasto francuskie zrobić sama, ja jednak nie miałam czasu) wytnij prostokąty o wymiarach ok. 12x6 cm. 4/5 masła rozpuść w rondelku z 3 łyżkami miodu pitnego. Posmaruj tak rozpuszczonym masłem prostokąty i piecz w rozgrzanym piekarniku aż się zrumienią. Masa na płat karmelowy (jeśli chcesz, możesz zrobić płynny sos karmelowy) Na patelni na średnim ogniu rozpuść cukier brązowy z roztopioną 1/5 masła. Wsyp orzechy i wiórki kokosowe i 3 łyżki miodu pitnego. Wymieszaj dokładnie. Wylej gorącą masę na papier do pieczenia, aby przestygła. Zrób cienką warstwę. Gdy ostygnie możesz go ciekawie złożyć. Przepis na płynny karmel: uwaga- potrzebne dodatkowe składniki Rozpuszczamy cukier (ok.100g) z jedną łyżką wody, nie mieszamy. Gotować na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Natychmiast zestawić z ognia i cały czas mieszając dodać 65g masła. Gdy masło połączy się karmelem dodać 5 łyżek śmietanki 30%. Ponownie wymieszać. Dodaj orzechy i wiórki.
Wypestkuj czereśnie ( możesz użyć malin, truskawek lub wiśni) i część z nich wymieszaj z twarogiem i cukrem pudrem. Upieczone, wystudzone płaty ciasta smarujemy twarożkiem, układamy wypestkowane czereśnie i dodajemy płat karmelowy lub polewamy sosem karmelowym. Enjoy The Food