Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Calfoutis to francuski, pieczony deser, najczęściej z wiśniami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować go w wersji ze świeżymi jagodami. Francuskie mamy podają go dzieciom na podwieczorek, ale świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. To wspaniały deser na lato, w którym dominują owoce, a nie ciasto. Smacznego!
Forma do tarty o średnicy 25 cm
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4125
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423263
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2647
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4125
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423263
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2647
Składniki
Mąkę przesiej do głębokiej miski. Dodaj cukier, mleko i jajka. Zmiksuj na jednolitą masę.
Oczyść, umyj i osusz jagody. Formę wysmaruj dokładnie masłem. Ułóż w niej równą warstwę owoców. Zalej ją wcześniej przygotowaną masą.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) i piecz ok. 25 minut.
Ostudź przez chwilę i posyp cukrem pudrem przed podaniem.