Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Calfoutis to francuski, pieczony deser, najczęściej z wiśniami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować go w wersji ze świeżymi jagodami. Francuskie mamy podają go dzieciom na podwieczorek, ale świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. To wspaniały deser na lato, w którym dominują owoce, a nie ciasto. Smacznego!
Forma do tarty o średnicy 25 cm
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 408
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 273
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1429
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 408
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 273
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1429
Składniki
Mąkę przesiej do głębokiej miski. Dodaj cukier, mleko i jajka. Zmiksuj na jednolitą masę.
Oczyść, umyj i osusz jagody. Formę wysmaruj dokładnie masłem. Ułóż w niej równą warstwę owoców. Zalej ją wcześniej przygotowaną masą.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) i piecz ok. 25 minut.
Ostudź przez chwilę i posyp cukrem pudrem przed podaniem.