Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Calfoutis to francuski, pieczony deser, najczęściej z wiśniami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować go w wersji ze świeżymi jagodami. Francuskie mamy podają go dzieciom na podwieczorek, ale świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. To wspaniały deser na lato, w którym dominują owoce, a nie ciasto. Smacznego!
Forma do tarty o średnicy 25 cm
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 112
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 11042
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 112
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 11042
Składniki
Mąkę przesiej do głębokiej miski. Dodaj cukier, mleko i jajka. Zmiksuj na jednolitą masę.
Oczyść, umyj i osusz jagody. Formę wysmaruj dokładnie masłem. Ułóż w niej równą warstwę owoców. Zalej ją wcześniej przygotowaną masą.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) i piecz ok. 25 minut.
Ostudź przez chwilę i posyp cukrem pudrem przed podaniem.