Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto skusiło mnie swoim pysznym smakiem , gdy je próbowałam pomyślałam sobie że muszę zrobić takie ciasto w domu dla moich bliskich i okazało się że to strzał w dziesiątkę , posmakowało wszystkim. Polecam na świąteczny stół i nie tylko.
blaszka, papier do pieczenia, garnek, łyżka, mikser,
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5350
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1689
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5215
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1723
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5350
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1689
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5215
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1723
Składniki
Biszkopt; Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy na przemian cukier i żółtka, następnie do ubitej już masy jajecznej przesiewamy mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą białkową lecz nie mikserem tylko drewnianą łyżką. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma 30/26 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. około 25 minut. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, 1/3 rozpuszczonej galaretki wkładamy do lodówki do stężenia, a następnie kroimy w kostkę. Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodajemy śmietan fixy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. 1/3 rozpuszczonej żelatyny wlewamy stopniowo do ubitej śmietany, miksujemy na najniższych obrotach do połączenia śmietany z żelatyną. Kefiry i śmietany przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści następnie dodajemy pozostałą rozpuszczoną żelatyny i jeszcze raz miksujemy. Pokrojoną galaretkę dzielimy na 2 części jedną dodajemy do ubitej śmietany, a drugą część do kremu z kefiru. Obie masy delikatnie wymieszać. Na biszkopt nakładamy masę śmietankową, na masę nakładamy herbatniki, wkładamy na 30 min do lodówki, po czym na herbatniki nakładamy masę kefirowo-- śmietanową . Pozostałą tężejąca galaretkę rozprowadzamy na górę ciasta. Całość wkładamy do lodówki, aż się wszystko ładnie stężeje. Smacznego.