Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galette des rois to ciasto, które piecze się we Francji z okazji święta Objawienia Pańskiego. Na północy kraju przygotowywane jest z ciasta francuskiego, na południu z drożdżowego. Tradycyjnie w wypieku umieszczało się ziarno bobu, a ten, kto je znalazł, stawał się na chwilę „królem” lub „królową”, zakładał na głowę papierową koronę.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11694
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1270
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12312
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3021
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11694
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1270
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12312
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3021
Składniki
Płaty ciasta francuskiego rozłóż na stolnicy. Z jednego wytnij koło o średnicy 20 cm, z drugiego nieco większe, o średnicy 22 cm.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj zmielone migdały, jajko i pastę waniliową. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
Gotowe nadzienie wyłóż na mniejszy okrąg (pamiętaj, aby pozostawić pustą przestrzeń około 2 cm od brzegów). Następnie w dowolnym miejscu połóż 1 cały migdał. Całość przykryj większym kołem i sklej ze sobą brzegi. Wierzch ciasta delikatnie ponacinaj nożem, następnie posmaruj roztrzepanym z wodą żółtkiem.
Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut.