Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galette z jabłkami wspaniale smakuje samodzielnie jako deser, ale możesz ją podać również na bogato z gałką lodów waniliowych albo kleksem bitej śmietany.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4424
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12021
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6838
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4424
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12021
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6838
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Składniki
Przesiej mąkę z cukrem i solą. Dodaj posiekane zimne masło i rozcieraj palcami aż powstaną grudki. Wlej 2 łyżki lodowatej wody, szybko zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj jeszcze 1 łyżkę wody. Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę.
Obierz jabłka, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. 4 łyżki cukru wymieszaj z cynamonem i dodaj do jabłek. Resztę cukru połącz z mąką i odstaw – posłuży do podsypania spodu.
Rozwałkuj ciasto na okrągły placek o średnicy około 30 cm. Przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp środek mieszanką cukru i mąki, zostawiając wolny brzeg szerokości ok. 5 cm. Na środku ułóż plasterki jabłek, jeden obok drugiego. Skrop je roztopionym masłem.
Zawiń wolne brzegi ciasta na jabłka, zakładając je lekko jeden na drugi. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku w 200°C przez około 45 minut aż ciasto będzie złociste, a jabłka miękkie.