Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości atrakcyjnie prezentującym się wypiekiem z geometrycznym wzorem, przygotuj tę szybką i niebanalną tartę. Deser należy do rodzaju ciast odwróconych, czyli po upieczeniu dolna warstwa staje się wierzchem. Kilka malin włożonych w warstwę owoców rabarbaru, podkreśla jego kolor, jednocześnie nadając wypiekowi dużo smaku i słodyczy. Geometryczna tarta z rabarbarem jest doskonałym przykładem klasycznego przepisu, który możesz dostosować do pór roku. W wakacje sięgnij po truskawki i jagody, pod koniec lata pokrojone w plasterki brzoskwinie lub nektarynki, natomiast zimą skorzystaj z ananasa z puszki.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5872
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 52
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5872
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 52
Składniki
Przygotuj formę do pieczenia (o średnicy 25 cm). Na dno wyłóż wykrojony w kształcie koła papier do pieczenia i zaciśnij boki klipsem tortownicy. Na wszelki wypadek – gdyby forma była nieszczelna – owiń tortownicę z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej.
W średniej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól oraz odstaw na bok. Utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj wanilię, a następnie wbijaj po jednym jajku. Naprzemiennie dodawaj suche składniki i jogurt. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zeskrobać boki i dno miski.
Odetnij z rabarbaru zdrewniałe części, umyj i osusz owoce. Wymieszaj w misce maliny, z cukrem i mąką kukurydzianą. Uważaj, aby nie uszkodzić zbyt mocno malin. Na dnie formy do pieczenia ułóż pocięte kawałki rabarbaru, by tworzyły geometryczny wzór, wyłóż na to warstwę malin oraz ciasto. Następnie wyrównaj powierzchnię i uderz formą o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Piecz ciasto około 1 godziny w 180°C, po czym sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw na 15-20 minut do ostygnięcia. Ostrożnie odkrój boki nożem, umieść duży talerz na wierzchu ciasta i szybkim ruchem przewróć tartę do góry dnem. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Ciasto należy wyjmować, gdy jest jeszcze gorące, ponieważ w miarę stygnięcia owoce przyklejają się do dna formy i potem będzie trudno je wyłożyć.