Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka budyniowa to kolejna w moim repertuarze deserowym babka gotowana. Tym razem postanowiłam ją zrobić na budyniach o smaku waniliowym i czekoladowym. Bardzo lubię babki gotowane bo wychodzą bardzo smaczne, mają fajną lekko wilgotną konsystencję no i się nie przypalają. Dzięki gotowaniu w wodzie nie są suche. Równomiernie wyrastają i ładnie odchodzą od formy.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 207
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 905
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 499
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666464
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 207
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 905
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 499
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666464
Składniki
Wszystkie składniki do zrobienia ciasta wyjęłam wcześniej żeby nabrały temperatury pokojowej. Chodzi tu o jajka, margarynę i śmietankę. Margarynę wrzuciłam do miski miksera i rozmiksowałam. Dolałam śmietankę i miksowałam dalej aż margaryna nabrała puszystości. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka dodawałam pojedynczo do margaryny miksując po każdym aż ładnie się połączy z margaryną. Gdy wszystkie żółtka miałam zmiksowane, wsypałam do masy szklankę cukru i miksowałam kolejne kilka minut aż cukier się ładnie rozetrze z margaryną. Następnie wsypałam proszki budyniowe i wymieszałam masę łyżką a następnie mikserem. Gdy od razu użyjecie miksera będziecie mieć chmurę pyłu budyniowego w powietrzu. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miseczki. Do mąki dodałam kakao i dokładnie wymieszałam. Następnie mąkę dodałam partiami do ciasta i wymieszałam też najpierw łyżką a potem mikserem. Na koniec dodać zapach waniliowy. Białka ubiłam w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją do ciasta przy użyciu łyżki. Formę silikonową do babki wysmarowałam margaryną i obsypałam kaszą manną. Ciasto przelałam do formy i wyrównałam powierzchnię. Foremkę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości foremki. Garnek przykryłam i ustawiłam na gazie. Gdy woda się zagotowała, zmniejszyłam płomień i na wolnym ogniu gotowałam babkę przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjęłam formę z garnka i zdjęłam folię. Babkę przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystudzenia. Gdy babka ostygła wyjęłam ją z formy i udekorowałam. Czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam do rondelka. Dolałam mleko i dodałam margarynę i rozpuściłam wszystko. Czekoladą posmarowałam babkę i udekorowałam różnymi posypkami.