Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gwiazdki czyli ciasteczka budyniowe smażone na patelni. Pyszne, śmietankowe lekko kruche ciasteczka.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2729
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 178
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 127
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2729
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 178
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 127
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier puder, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Składniki w misce posiekałam nożem, a następnie zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, którą rozwałkowałam na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką wycinałam małe ciasteczka w kształcie gwiazdek. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam przy pomocy wacika olejem. Na tak przygotowanej patelni ułożyłam ciastka, zmniejszyłam ogień i smażyłam ciastka aż się przyrumieniły od spodu. Wtedy przewróciłam je na drugą stronę i ponownie smażyłam na lekko rumiany kolor. Usmażone ciastka wyłożyłam na talerz. Patelnię ponownie cienko posmarowałam olejem i ułożyłam kolejną porcję ciastek. I tak do skończenia ciasta. Ciastka pozostawiłam na talerzu do wystygnięcia, a przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem.