Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk w każdej kuchni - jabłecznik. Kruche ciasto, wspaniałe dodatki do jabłek... To wszystko sprawia, że ciasto jest pyszne i pachnące :)
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 174
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 39
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 1098
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 379
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 174
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 39
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 1098
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 379
Składniki
Ze wszystkich składników zagniatam ciasto. Dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część ciasta rozwałkowuję i układam na wysmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm (można zrobić rant z ciasta). Tortownicę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie przyrządzam farsz.
Jabłka obieram i trę na dużych oczkach, dodaję pozostałe składniki i mieszam. Z 1/3 ciasta wykrawam dowolne kształty, które będę układać na jabłeczniku (u mnie są to gwiazdki i księżyc). Wyciągam tortownicę z piekarnika, wykładam farsz z jabłek i na górze układam pozostałą część ciasta. Jabłecznik wstawiam ponownie do piekarnika na 35 minut, aż górna warstwa ciasta będzie złota. Następnie wyciągam jabłecznik i niecierpliwie czekam, aż przestygnie. Posypuję całość cukrem pudrem. Można oczywiście serwować ciepłe