Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i świetnie wyglądający placek na halloween. Dzieciom na pewno spodoba się.
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 88
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4053
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 102
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 88
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4053
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 102
Składniki
Przygotowujemy ciasto. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Do miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Ubijamy przez kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Powinna wyjść puszysta masa. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej nadal mieszając. Po chwili wyłączamy mikser. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Powoli i dokładnie mieszamy łopatką. Bierzemy tortownicę o średnicy 24cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia, ścianki o wewnątrz smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką. Wykładamy połowę ciasta do formy i równamy powierzchnię. Następnie układamy śliwki i wylewamy pozostałą część ciasta. Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Stan wypieczenia sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu wyciągamy z formy i kładziemy na kratce do wystudzenia.
Przygotowanie polewy. Rozpuszczamy polewę i dodajemy barwniki w takiej proporcji aby otrzymać kolor przypominający kolor dyni. Zamiast białej polewy można użyć żółtej i czerwonego barwnika. Zamiast barwników można dodać sok z marchwi (z barwnikami łatwiej kolor uzyskać). Gdy polewa gotowa polewamy ciasto.
Pajęczyna i pająki. Rozpuszczamy czekoladę i na powierzchni placka rysujemy pajęczynę. Następnie bierzemy papier do pieczenia lub talerz i staramy się stworzyć pająki z czekolady i umieszczamy je na pajęczynie.