Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hit prywatek to aksamitne, delikatne i lekkie ciasto. Puszysty biszkopt połączony z kremem malinowym i białą czekoladą trafi w gust każdego gościa!
Blacha 36 x 24 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12426
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13364
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5652
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12426
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13364
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5652
Składniki
Zrób biszkopt. Oddziel białka od żółtek i ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle miksując, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku, a następnie wlej cienką strużką olej.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski i delikatnie wmieszaj do masy jajecznej przy pomocy szpatułki – ruchem od dołu do góry.
Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 36 x 24 cm.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30–35 minut. Po upieczeniu ostudź go całkowicie.
Zrób krem. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, następnie przestudź. W misie miksera połącz mascarpone, śmietankę i cukier puder. Ubijaj na średnich obrotach, aż masa zacznie gęstnieć. Wlej ostudzoną czekoladę i ubijaj jeszcze chwilę, aż uzyskasz gładki, stabilny krem.
Zrób budyń malinowy. Do rondelka wlej półtorej szklanki mleka i dodaj cukier. Zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej mieszaninę, zmniejsz moc palnika od minimum i intensywnie mieszaj, aby nie było grudek. Ugotowany budyń odstaw, przykryj folią spożywczą.
Masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj po łyżce budyniu i dalej ucieraj aż zrobi się jednolity krem.
Maliny przełóż do garnka. Podgrzej je z cukrem pudrem. Mieszaj dość często aż zaczną się rozpadać. Odstaw do wystygnięcia.
Teraz złóż ciasto. Biszkopt przekrój na pół. Na jednym blacie rozsmaruj połowę owoców i wyłóż krem budyniowy malinowy. Przykryj owocami i drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmaruj krem z białą czekoladą. Przykryj ciasto i włóż je do lodówki do stężenia.