Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są Bardzo delikatne, kawowe z pysznym kremem z mleka w proszku i serków homogenizowanych. Jest niezwykle delikatne, kremowe, bardzo ładnie i elegancko wygląda-zdjęcia nie oddają w pełni jego uroku.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 69
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31233
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 394
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 69
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31233
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 394
Składniki
białka ubijamy, następnie stopniowo dodajemy 3/4 szkl cukru-chwilę miksujemy
zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka
przesiewamy 3/4 szkl mąki, 2 i 1/2 łyżki kakao i 1 i 1/2 łyżeczki proszku do piecz
delikatnie mieszamy
przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut
studzimy i kroimy na dwa spody
Kawę zalewamy wrzątkiem, powinna być mocna-studzimy ja użyłam ok 3 kopiaste łyżki kawy mielonej i zalałam ok 500ml wrzątku
około godzinę przed przygotowaniem kremu serki wyciągamy z lodówki
do garnka dajemy mleko i cukier-zagotowujemy i studzimy
masło w temp pokojowej ucieramy chwilę
dodajemy mleko w proszku, ostudzone mleko z cukrem
dodajemy 600g serka
wszystko miksujemy energicznie do połączenia
SKŁADANIE CIASTA
pierwszy spód nasączamy lekko kawą
wykładamy trochę kremu
biszkopty zanurzamy w kawie i układamy na kremie
drugi spód smarujemy cieniutko kremem i dajemy na biszkopty kremem do dołu
nasączamy go lekko kawą, wykładamy resztę kremu
i znów układamy biszkopty zanurzone w kawie
wstawiamy do lodówki, gdy krem się stężeje posypujemy kakao,
ciasto musi postać w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się "przegryzło"
ciasto jest bardzo stabilne, eleganckie, pięknie się prezentuje, zdjęcia nie oddają w pełni jego uroku.