Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są Bardzo delikatne, kawowe z pysznym kremem z mleka w proszku i serków homogenizowanych. Jest niezwykle delikatne, kremowe, bardzo ładnie i elegancko wygląda-zdjęcia nie oddają w pełni jego uroku.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 322
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28293
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9003
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 322
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28293
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9003
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 750
Składniki
białka ubijamy, następnie stopniowo dodajemy 3/4 szkl cukru-chwilę miksujemy
zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka
przesiewamy 3/4 szkl mąki, 2 i 1/2 łyżki kakao i 1 i 1/2 łyżeczki proszku do piecz
delikatnie mieszamy
przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut
studzimy i kroimy na dwa spody
Kawę zalewamy wrzątkiem, powinna być mocna-studzimy ja użyłam ok 3 kopiaste łyżki kawy mielonej i zalałam ok 500ml wrzątku
około godzinę przed przygotowaniem kremu serki wyciągamy z lodówki
do garnka dajemy mleko i cukier-zagotowujemy i studzimy
masło w temp pokojowej ucieramy chwilę
dodajemy mleko w proszku, ostudzone mleko z cukrem
dodajemy 600g serka
wszystko miksujemy energicznie do połączenia
SKŁADANIE CIASTA
pierwszy spód nasączamy lekko kawą
wykładamy trochę kremu
biszkopty zanurzamy w kawie i układamy na kremie
drugi spód smarujemy cieniutko kremem i dajemy na biszkopty kremem do dołu
nasączamy go lekko kawą, wykładamy resztę kremu
i znów układamy biszkopty zanurzone w kawie
wstawiamy do lodówki, gdy krem się stężeje posypujemy kakao,
ciasto musi postać w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się "przegryzło"
ciasto jest bardzo stabilne, eleganckie, pięknie się prezentuje, zdjęcia nie oddają w pełni jego uroku.