Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne połączenie ciasta pomarańczowego z czekoladą ,zachwyca wyglądem i smakiem.Idealne ciasto na Wielkanocny stół.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 57
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2743
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 202
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 145
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 57
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2743
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 202
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 145
Składniki
Do miski wrzucamy miękkie masło,wsypujemy cukier,oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy,ubijamy mikserem na najwyższych obrotach,następnie wbijamy po jednym jajku,cały czas miksując. Przez sitko przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia,krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok.1 godz. Pieczemy w temp.180 C. Gotową babkę studzimy na metalowej kratce. Czekoladę łamiemy na kosteczki,w małym rondelku podgrzewamy śmietankę,wrzucamy czekoladę i chwilkę podgrzewamy na małym ogniu,aż czekolada zacznie się rozpuszczać,mieszamy łyżką i czekamy,aż polewa trochę przestygnie. Babeczkę przecinamy wzdłuż,na 5 równych pasków. Układamy na boku i każdy pasek babki smarujemy czekoladą(można przed smarowaniem czekoladą nasączyć %,u mnie w domu jest dziecko,także pominęłam),po przesmarowaniu,chwilkę czekamy i smarujemy jeszcze raz,przykładamy następny pasek babki itd. Przełożoną babeczkę najlepiej jest owinąć folią spożywczą dość sztywno i wstawić na parę godz.do lodówki.
Teraz przygotowujemy polewę,żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na parę min.do napęcznienia. Do rondelka wlewamy śmietankę i wrzucamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady,zdejmujemy z ognia i wrzucamy napęczniałą żelatynę,energicznie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia,gdy polewa zaczyna lekko ściągać polewamy babeczkę i równomiernie rozsmarowujemy po wierzchu. SMACZNEGO!!!!!