Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy kto przynajmniej raz w życiu miał okazję spróbować prawdziwego, domowego jabłecznika, z pewnością pamięta ten wspaniały zapach pieczonych jabłek i cynamonu wypełniający kuchnię. Dziś podsyłam przepis na pyszny jabłecznik pod biszkoptową pierzynką! Przypomnij sobie ten cudowny smak dzieciństwa!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8950
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8950
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Jabłka kroimy w kostkę i z dodatkiem masła oraz przyprawy do szarlotki podsmażamy na patelni. Całość posypujemy cukrem oraz dodajemy likier jabłkowy, ostawiamy na bok. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w malakserze i miksujemy ze sobą. Przygotowanym ciastem wykładamy boki (2/3 wysokości) oraz dno formy do pieczenia. Mleko przelewamy do garnuszka, resztę przelewamy do osobnego naczynia i mieszamy z cukrem oraz proszkiem budyniowym. Mleko zagotowujemy, a następnie łączymy z mieszanką mleka, cukru oraz budyniu i całość gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje. Do gotowego budyniu dodajemy wcześniej przygotowane jabłka i mieszamy. Całość odstawiamy na bok.
W misce ubijamy jajka razem z cukrem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Budyń przekładamy do blaszki wyłożonej kruchym ciastem. Na górę nakładamy masę budyniową i całość pieczemy w 180°C (góra-dół) przez około 40 minut. Jeżeli biszkopt będzie się bardzo rumienił, można przykryć papierem do pieczenia.