Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy kto przynajmniej raz w życiu miał okazję spróbować prawdziwego, domowego jabłecznika, z pewnością pamięta ten wspaniały zapach pieczonych jabłek i cynamonu wypełniający kuchnię. Dziś podsyłam przepis na pyszny jabłecznik pod biszkoptową pierzynką! Przypomnij sobie ten cudowny smak dzieciństwa!
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 31
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 458
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 150
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 223
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 31
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 458
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 150
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 223
Składniki
Jabłka kroimy w kostkę i z dodatkiem masła oraz przyprawy do szarlotki podsmażamy na patelni. Całość posypujemy cukrem oraz dodajemy likier jabłkowy, ostawiamy na bok. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w malakserze i miksujemy ze sobą. Przygotowanym ciastem wykładamy boki (2/3 wysokości) oraz dno formy do pieczenia. Mleko przelewamy do garnuszka, resztę przelewamy do osobnego naczynia i mieszamy z cukrem oraz proszkiem budyniowym. Mleko zagotowujemy, a następnie łączymy z mieszanką mleka, cukru oraz budyniu i całość gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje. Do gotowego budyniu dodajemy wcześniej przygotowane jabłka i mieszamy. Całość odstawiamy na bok.
W misce ubijamy jajka razem z cukrem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Budyń przekładamy do blaszki wyłożonej kruchym ciastem. Na górę nakładamy masę budyniową i całość pieczemy w 180°C (góra-dół) przez około 40 minut. Jeżeli biszkopt będzie się bardzo rumienił, można przykryć papierem do pieczenia.