Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłeczniki i tak bardziej po wiejsku jabczoki. Jabłka pieczone w kruchym cieście powinnyśmy nazywać szarlotkami poprawnie i elegancko. Kiedyś, szczególnie na wsiach nie znano takiej nazwy, piekło się zwykłe placki z jabłkami, a do kruchego ciasta dodawało się trochę smalcu i te jabczoki były najsmaczniejsze, bardzo delikatne i kruchutkie. Korzystając z przepisu babci Zosi takie ciacho kruche z jabłkami dzisiaj upieczemy.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21252
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25358
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 114
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21252
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25358
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 114
Składniki
Ciasto.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec kroimy w kostkę. Dodajemy do mąki i siekamy nożem. Krótko wyrabiamy rękoma, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Żółtka przekładamy do miski razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Mieszamy rózgą do jednolitej masy i dodajemy do ciasta . Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
Masa jabłkowa.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm. Przekładamy do garnka, w którym roztopiłyśmy masło. Skrapiamy jabłka cytryną Dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Dodajemy do gorącej masy skrobię rozpuszczoną w odrobinie wody i kaszkę mannę. Dokładnie mieszamy, dorzucamy odsączone z wrzątku rodzynki. Odkładamy masę jabłkową do lekkiego przestudzenia.
Pieczemy szarlotkę.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10 minut.
Wykładamy na podpieczone, gorące ciasto masę jabłkową.
Teraz wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu. Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.
Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Jabłecznik tradycyjny czyli babciny jabczok na smalcu gotowy!