Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe połączenia kruchego ciasta i orzeźwiających, kruchych jabłek. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 13
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 555
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 78
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 176
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 13
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 555
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 78
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 176
Składniki
Jabłka obrać, wykroić z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodać odrobinę wody i podsmażyć je kilka minut. Dodać sok z cytryny, sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać proszek do pieczenia, wymieszać, dodać masło, posiekać, dodać jajka i żółtko, cukier oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić na chwilę, aby "odpoczęło". Potem podzielić ciasto na dwie części. Jedną rozwałkować, przenieść na blaszkę (o wymiarach 30x20cm), posypać bułką tartą i nałożyć masę jabłeczną. Przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temp. 200stopni około 30min. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą.