Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Dzień Babci i Dziadka upiekłam pyszny jabłecznik wnuczki Oli. Jest tak pyszny ,że Babcia i Dziadek proszą o dokładkę. Przygotowanie jest też bardzo proste, miarka to nasza szklanka ( pojemności 200 ml mojej szklanki).Zapraszam na filmik na moj kanał na Youtube.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Składniki
Piekarni włączyć na 180 stopni funkcja góra, dół. Formę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Jabłka obrać i pokroić w cienkie cząstki o średnicy 2 mm. Jabłka skropić sokiem z 1 cytryny ,zamieszać i odstawić na bok. Mąkę przesiać i dodać proszek do pieczenia. Cukier puder przesiać . Jajka wbić do większej miski, dodać szczyptę soli zakręcić chwilkę ,dodać cukier puder ,wszystko to kręcimy ,aż masa będzie dobrze ubita .
Do ubitej masy dodajemy na przemian kwaśną śmietanę i mąkę pod koniec dodać aromat waniliowy.
Połowę ciasta wylać do formy na ciasto położyć 1/3 jabłek następnie wylewamy drugą część ciasta . Teraz układamy pozostałe jabłka ,tak dookoła i w środku(jak na fotce).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni funkcja góra, dół na środkową półkę. Pieczemy przez 55 minut, po 35 minutach należy przykryć ciasto papierem do pieczenia . Po upieczeniu ciasto zostawić w uchylonym piekarniku na 5 minut. Ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego ostudzenia, w przeciwnym razie wyciągając ciasto po prostu rozpadnie się , a na pewno tego nie chcemy. Ja ciasto po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem i podałam z bitą śmietaną. Zapraszam na filmik na moj kanal na Youtube -Mangiare u Ewki
Wszystkim Babciom i Dziadkom życzę dużo, dużo zdrowia, radości i miłości. To ciasto jest dedykowane dla Was kochani. Myślę, że wykorzystacie ten wyśmienity przepis nie tylko na tą szczególną okazję. 100 lat Babcia i Dziadek! Smacznego