Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik z kokosową bezą na kruchym spodzie o finezyjnym i urzekającym smaku jest doskonałą propozycją do kawy, na deser i podwieczorek dla wszystkich łasuchów słodkości. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8613
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7164
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327772
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8613
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7164
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327772
Składniki
Do większego garnka ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane jabłka, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż jabłka będą miękkie a powstały z nich sok odparuje. Usmażone jabłka łączymy z cynamonem a następnie odstawiamy z ognia i studzimy.
Na stolnice wsypujemy mąkę i na środku robimy w niej dołek na pozostałe składniki, dodajemy żółtka oraz pokrojone miękkie masło, wsypujemy proszek do pieczenia i cukier. Wszystkie składniki siekamy nożem do momentu aż się połączą a następnie dłońmi zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. Na podpieczonym cieście układamy warstwę wystudzonej masy jabłkowej i dokładnie ją rozprowadzamy.
Do miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier. Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe i całość delikatnie ze sobą łączymy. Na wierzch masy jabłkowej kładziemy ubitą pianę z białek i kokosu i starannie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.