Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy sezon na kruche ciasta z rabarbarem i truskawkami minął, pora wybrać się na poszukiwanie jabłek. Jednymi z wcześniejszych odmian jabłoni są papierówki, które są kruche i lekko kwaskowe, a zatem idealne do jabłecznika z kruszonką. Papierówki doskonale komponują się z delikatnym, maślanym ciastem i słodką kruszonką, tworząc niezapomniany smak domowego wypieku. W sezonie zimowym sięgnij po inne odmiany jabłek lub owoce ze słoika. Pamiętaj jednak, aby dodać mniej cukru do ciasta, jeśli używasz słodszych jabłek.
Tortownica: 24 cm
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 268
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 291
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3311
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 40
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3650
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 268
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 291
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3311
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 40
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3650
Składniki
Tortownicę (ok.24 cm) wysmaruj masłem (także brzegi), a spód wyłóż papierem do pieczenia. Odstaw.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. W garnku z grubym dnem rozpuść masło, wrzuć jabłka i wlej ok. 2 łyżki soku. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, możesz dodać odrobinę cukru, cukru waniliowego lub miodu. Mieszaj od czasu do czasu, aby jabłka się nie przypaliły i gotuj na małym ogniu 20-30 minut, aż jabłka zmiękną i się rozpadną. Następnie zdejmij z ognia i odstaw.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj skórkę otartą z cytryny oraz cukier i wymieszaj. Wkrój zimne masło i rozcieraj w palcach, aby powstała kruszonka. Połowę kruszonki włóż do lodówki, natomiast drugą wysyp równomiernie na dno przygotowanej tortownicy, wysypując także boki. Lekko dociśnij otwartą dłonią. Wstaw tortownicę na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz spód. Następnie wyjmij i lekko ostudź.
Na podpieczony spód wyłóż przygotowane jabłka. Jeśli lubisz, możesz posypać odrobiną cynamonu lub przyprawy do szarlotki. Wierzch ciasta wysyp schłodzoną kruszonką i ponownie wstaw ciasto do piekarnika. Piecz 50-60 minut lub do momentu, aż ciasto stanie się złociste. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka, zmień funkcję grzania na dolne pieczenie. Upieczoną szarlotkę wyjmij z pieca i odstaw do pełnego wystudzenia. Schłodzony jabłecznik wyjmij z tortownicy, posyp cukrem pudrem i podawaj.