Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i nafaszerowany jabłkami jabłecznik. Na kruchym spodzie i lekko kwaskowatych jabłkach.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 354
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 195
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 224
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 296
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 50
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 354
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 195
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 224
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 296
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 50
Składniki
Ciasto kruche: Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego powinny być zimne. Masło, mąkę, proszek do pieczenia i jajko poszatkuj razem. (Możesz również ciasto wyrobić w robocie kuchennym). Gdy ciasto będzie drobno poszatkowane zagnieć je do postaci kuli. Rozwałkuj ciasto na papierze, tak by miało wymiar 25x32 cm. (jak dno formy). Wstaw ciasto do zamrażarki na 30 minut.
Schłodzone ciasto przełóż do formy o wymiarach 25x32 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Nadzienie: Jabłka typu szara reneta obierz i pozbądź się gniazda. Część jabłek (1,5 kg) pokrój w większe kawałki i wrzuć do garnka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Zblenduj jabłka na pulpę i gotuj przez około 5 minut. Gdy mus jabłkowy się zagotuje dodaj żelatynę napęczniałą w zimnej wodzie. Wymieszaj całość. Pozostałą część jabłek pokrój w kostkę 1 cm i dodaj do musu razem z przyprawami. Dokładnie wymieszaj całość.
Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieć razem do powstania jednolitej masy.
Na podpieczone ciasto wyłóż przygotowany mus i wygładź. Na wierzchu rozsyp kruszonkę. Wstaw ciasto do piekarnika na 20 minut (aż kruszonka z wierzchu się ładnie zarumieni). Po upieczeniu udekoruj ciasto polewą lukrową.