Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas sezonowych owoców, od których ciężko odwrócić wzrok na lokalnym bazarku. Jagody czy amerykańskie borówki to idealny dodatek do wielu deserów, zwłaszcza do ciast z galaretką. Nasza propozycja to jagodowiec, czyli orzeźwiająca propozycja na kruchym cieście.
Blaszka 24 x 36 cm
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 793
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 37
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 318
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 123
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 793
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 37
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 318
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 123
Składniki
Mąkę z cukrem przesiej do miski i dodaj pokrojoną na drobno margarynę. Przesiekaj wszystko nożem. Następnie wlej śmietanę, żółtka jajek i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zmieszaj w misce i szybko zagnieć. Uzyskane ciasto wyłóż na blaszce o wymiarach 24 x 36 cm. Kruchy spód ciasta ponakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
Żelatynę namocz w wodzie, a gdy napęcznieje podgrzej lekko i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw ją do ostygnięcia. Następnie twaróg przełóż do miski i dodaj sok z cytryny. Miksuj przez minutę, by składniki połączyły się.
Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec dodawaj po 1 łyżce cukru pudru i miksuj chwilę, aż cukier się rozpuści. Ubitą śmietanę dodawaj małymi partiami do serka i miksuj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. W międzyczasie możesz sprawdzi,ć czy odpowiada Ci poziom słodkości masy. W razie potrzeby, dodaj więcej cukru. Na koniec wlej chłodną, ale wciąż płynną żelatynę i połącz ją z przygotowaną masą. Wyłóż ją na kruche ciasto, a następnie wstaw blaszkę do lodówki na 30 minut.
Galaretkę rozpuść w 300 ml wody. Dobrze wymieszaj i pozostaw do zgęstnienia. Jagody ułóż na masie serowej. Tężejącą już galaretkę wyłóż na owoce. Ponownie wstaw ciasto do lodówki, by w całości odpowiednio stężało.