Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7726
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 174
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7726
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 174
Składniki
Wymieszać suche składniki ciasta, dodać mleko i jajko, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Zrobić kruszonkę, rozgniatając masło, cukier i mąkę widelcem. Włożyć do lodówki.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, jeszcze raz wyrobić, uformować wałek I podzielić na osiem równych części.
Kawałki ciasta rozpłaszczać dłonią. Na środku każdego z nich nakładać po łyżce jagód, dokładnie sklejać, formować podłużne bułeczki. Układać zlepieniem do dołu na dużej blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Przed pieczeniem jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.