Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto bez pieczenia, idealne na wielkanocny stół - ale nie tylko.
Przepis dnia
Wspaniała, aromatyczna i wilgotna cytrynowa babka z cukinią powstała przy oka...
Odsłon: 491
Idealne na śniadanie lub podwieczorek
Odsłon: 449
Przepis dnia
Wspaniała, aromatyczna i wilgotna cytrynowa babka z cukinią powstała przy oka...
Odsłon: 491
Idealne na śniadanie lub podwieczorek
Odsłon: 449
Składniki
Blaszkę 25×36 cm wykładamy folią aluminiową. Spód wykładamy biszkoptami. Nasączamy je delikatnie wodą z cukrem i sokiem cytrynowym. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem pudrem i galaretką cytrynową. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy całość za pomocą rózgi lub szpatułki (nie kiksujemy!!!). Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do stężenia. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy.
Brzoskwinie odsączamy z syropu. Układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy tężejącą przezroczystą galaretką. Odstawiamy w chłodne miejsce – najlepiej na całą noc.