Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który pozwoli nam zamknąć w dłoni smaki jesieni . Przed Wami najmniejszy jabłecznik świata, czyli proste cynamonowe muffinki z jabłkami, kruszonką i pysznym cynamonowym lukrem. Muffinki są cudownie puszyste i pachną obłędnie. W smaku są przyjemnie cynamonowe; jabłka przełamują konsystencję ciasta i sprawiają, że całość jest wilgotna. Do tego mamy chrupiącą kruszonkę i ten ogrzewający serce lukier …
mikser, nóż, deska do krojenia, miska do mieszania, blaszka do muffinek
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11953
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 106
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2868
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11953
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 106
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2868
Składniki
Przygotuj kruszonkę. Do niewielkiej miski wsyp 40 g mąki pszennej i 20 g brązowego cukru. Dodaj 20 g zimnego masła i wetrzyj je palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotowe ciasto na kruszonkę na chwilę odstaw.
Jedno duże jabłko obierz ze skórki i usuń z niego gniazdo nasiennie. Podziel je na 12 cząstek i pokrój w niewielką kostkę.
Do 250 g mąki pszennej dodaj półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, czubatą łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki suszonego imbiru. Zawartość miski krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia przypraw w mące.
Do 125 g miękkiego masła dodaj 50 g brązowego cukru. Zawartość miski utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wbij pojedynczo 3 jajka, za każdym razem dokładnie łącząc je z tłuszczem za pomocą miksera. Następnie dodaj do miski 150 g gęstej, kwaśnej śmietany i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Składniki krótko wymieszaj do całkowitego połączenia.
Do masy dodaj w niewielkich ilościach mieszankę mąki i przypraw. Dokładnie mieszaj ciasto do całkowitego połączenia po każdej partii.
Pokrojone jabłka dodaj bezpośrednio do ciasta i delikatnie rozprowadzam sylikonową szpatułką w misce, tak żeby ich nie uszkodzić.
Tak przygotowane ciasto rozłóż do papilotek ułożonych w blaszce do muffinek. Każdą muffinkę obficie posyp kruszonką.
Muffinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez około 20 – 25 minut, do czystego patyczka.
Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 10 minut do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij je z blaszki na kratkę i wystudź całkowicie.
Przygotuj lukier. Do niewielkiej miseczki wsyp 50 g cukru pudru i ½ łyżeczki cynamonu. Następnie dodaj łyżkę wody i mieszaj cierpliwie do całkowitego połączenia. Tak przygotowanym lukrem polej wystudzone muffinki. Smacznego!