Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne i jogurtowe, a pachnące niemożliwie!
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 380
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 380
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 23-24cm smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy, a następnie wyciskamy z niej sok.
ROBIMY CIASTO Dwie i pół szklanki mąki pszennej mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą, a następnie razem przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy do niej ekstrakt migdałowy, sok oraz skórkę startą z pomarańczy i miksujemy przez chwilę do połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Gdy masa maślana stanie się jednolita, dodajemy jogurt i ponownie miksujemy przez chwilę. Teraz odkładamy maszynę i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Nadszedł czas na maliny. Wkładamy je do osobnej miski (jeśli wykorzystujemy owoce mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej!) i zasypujemy połową szklanki mąki. Mieszamy dokładnie, aby mąka pokryła wszystkie owoce, gdyż dzięki temu nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia. Zostało nam już tylko przesypać nasze maliny do ciasta i jak najdelikatniej wmieszać owoce w masę, uważając, by nie porozgniatać ich zanadto. Nie jest to zadanie proste, gdyż ciasto jest bardzo gęste i zwarte. Gdy już się z tym uporamy, przekładamy ciasto do formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch.
PIECZEMY CIASTO Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 70-80 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości, rodzaju i dojrzałości malin, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 70 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.