Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jogurtowe ptasie mleczko to wyjątkowy deser – kremowy, aksamitny, delikatny. Pianka rozpływa się w ustach, a całość zwieńcza oczywiście gruba warstwa polewy czekoladowej.
Pasta kanapkowa z tofu jest śmiesznie prosta w przygotowaniu, a w smaku nie u...
Odsłon: 1035
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 383
Pasta kanapkowa z tofu jest śmiesznie prosta w przygotowaniu, a w smaku nie u...
Odsłon: 1035
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 383
Składniki
Przygotuj spód. W misie ubij jajka z cukrem na wysokich obrotach, aż mieszanka będzie jasna i puszysta.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszaj je na niskich obrotach miksera.
Przełóż masę do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstaw ją do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez 25 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i całkowicie ostudź.
Przygotuj warstwę ptasiego mleczka. W garnuszku wymieszaj mleko z żelatyną. Podgrzewaj mieszaninę na małym ogniu do momentu, aż zacznie parować. Nie zagotowuj!
W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i jogurt. Mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Powoli wlewaj ciepłą jeszcze mieszankę mleka i żelatyny. Dobrze wymieszaj.
Masę wlej natychmiast na upieczony już spód. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.
Przygotuj polewę czekoladową. Pokruszoną czekoladę włóż do garnuszka i zalej śmietanką. Podgrzewaj całość na małym ogniu, cały czas mieszając, tylko do rozpuszczenia.
Zdejmij masę z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Kiedy polewa będzie już tylko lekko ciepła i tężejąca, wylej ją na ptasie mleczko. Dokładnie rozprowadź.
Brzegi ciasta udekoruj wiórkami czekoladowymi.
Jogurtowe ptasie mleczko wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno.