Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jubilatka to ciasto, które zasługuje na specjalne miejsce w twoim domowym zeszycie z przepisami. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny czy rocznice.
Wymiary: forma 24 × 24 cm.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 198
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 824
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 486
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666447
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 198
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 824
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 486
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666447
Składniki
Z podanych składników na spód energicznie zagnieć jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj łyżkę wody. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażalniku przez 20 minut.
Wyciągnij ciasto i rozwałkuj je. Spód formy o wymiarach 24 × 24 cm oprósz mąką. Wylep go w całości przygotowanym ciastem. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione.
Przygotuj krem. Zmiksuj serek mascarpone z masłem orzechowym na gładką masę. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj cienką warstwę przygotowanego maślanego kremu. Teraz zrób drugą warstwę. Krówki, masło i mleko umieść w rondelku. Podgrzewaj na średnim ogniu tak długo aż cukierki się rozpuszczą. Masa wtedy zrobi się jednolita. Mieszaj cały czas i zostaw jeszcze na małym ogniu przez 2 minuty. Odstaw do delikatnego ostudzenia. Wtedy wylej masę na przygotowany spód z maślanym kremem orzechowym. Tak przygotowaną jubilatkę wstaw do lodówki do stężenia. Po wyciągnięciu udekoruj ją posiekaną czekoladą albo dropsami czekoladowymi.