Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta w przyrządzeniu, obłędnie kakaowa, lekka i smaczna.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 186
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 759
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 476
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666436
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 186
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 759
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 476
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666436
Składniki
Do miski wbijamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach po chwili dodajemy łyżkę wody. Ubijamy jeszcze troszkę aż piana zacznie się ścinać i dodajemy stopniowo oba cukry. Ubite białka mają być na tyle sztywne że możemy odwrócić miskę do góry nogami. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy na małych obrotach. Dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników (dodając mąkę nie wolno nam już ciasta miksować bo biszkopt nie wyrośnie). Wykładamy blachę papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni na wysokości drugiej od dołu.
Upieczony biszkopt wyjmujemy i kładziemy na zwilżonej szmatce, papierem do pieczenia do góry. Papier delikatnie odrywamy. Ciasto rolujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie możemy przyrządzić krem. W misce ubijamy śmietanę jeśli 30% to z śmietan fixem jeśli 36% to bez. Dodajemy cukier puder następnie pod koniec serek mascarpone. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i wstawiamy do mikrofali dosłownie na 7-8 sek. Kiedy przestygnie i się rozpuści dodajemy troszkę kremu następnie dodajemy ją do masy. Delikatnie miksujemy.
Odwijamy nasze ciasto. Smarujemy przyrządzonym kremem oraz układamy borówki a następnie zawijamy. Tak aby krawędź była na dole. Gotową roladę odstawiamy na 2-3 h do lodówki. Podajemy chwile wcześniej ją wyjmując i posypując cukrem pudrem.