Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta w przyrządzeniu, obłędnie kakaowa, lekka i smaczna.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5009
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13533
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5870
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7622
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5009
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13533
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5870
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7622
Składniki
Do miski wbijamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach po chwili dodajemy łyżkę wody. Ubijamy jeszcze troszkę aż piana zacznie się ścinać i dodajemy stopniowo oba cukry. Ubite białka mają być na tyle sztywne że możemy odwrócić miskę do góry nogami. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy na małych obrotach. Dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników (dodając mąkę nie wolno nam już ciasta miksować bo biszkopt nie wyrośnie). Wykładamy blachę papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni na wysokości drugiej od dołu.
Upieczony biszkopt wyjmujemy i kładziemy na zwilżonej szmatce, papierem do pieczenia do góry. Papier delikatnie odrywamy. Ciasto rolujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie możemy przyrządzić krem. W misce ubijamy śmietanę jeśli 30% to z śmietan fixem jeśli 36% to bez. Dodajemy cukier puder następnie pod koniec serek mascarpone. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i wstawiamy do mikrofali dosłownie na 7-8 sek. Kiedy przestygnie i się rozpuści dodajemy troszkę kremu następnie dodajemy ją do masy. Delikatnie miksujemy.
Odwijamy nasze ciasto. Smarujemy przyrządzonym kremem oraz układamy borówki a następnie zawijamy. Tak aby krawędź była na dole. Gotową roladę odstawiamy na 2-3 h do lodówki. Podajemy chwile wcześniej ją wyjmując i posypując cukrem pudrem.