Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, wilgotne i bardzo czekoladowe!
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 704
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 704
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę keksową o długości 30cm smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą. Czekoladę dzielimy na kostki i siekamy ostrym nożem.
ROBIMY CIASTO Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy te pierwsze ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem oraz cukrem wanilinowym przez kilka minut do powstania puszystej, jasnej masy i całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru. Następnie, wciąż miksując na najniższych obrotach, dolewamy cienką stróżką stopione masło. Gdy dokładnie połączy się z masą jajeczną, zaczynamy w trzech partiach dodawać mieszankę mąki i kakao. Za każdym razem rozmiksowujemy dokładnie, a gdy ciasto stanie się gładkie i jednolite, odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Ubitą wcześniej pianę musimy teraz w kilku partiach jak najdelikatniej wmieszać do masy. Nie musimy tego robić super-dokładnie. Wystarczy, że obie masy połączą się w jednolitą całość, a im szybciej to zrobimy, tym lepiej (pamiętając o delikatności! – nie chcemy wypuścić pęcherzyków powietrza z piany!). Ten etap powinien nam zająć około 1-2 minut. Na sam koniec wrzucamy do ciasta posiekaną czekoladę i jeszcze chwilę mieszamy ostrożnie, rozprowadzając ją z masie. Gotowe, gęste ciasto, przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
PICHCIMY CIASTO Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 55 minut. Po 50 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta). Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy naszemu wypiekowi odpocząć. Dopiero po około godzinie wyciągamy ciasto z formy, przekładamy na kratkę i zabieramy się za przygotowanie polewy.
ROBIMY POLEWĘ Czekoladę siekamy na drobne cząstki. Masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy całkowicie się roztopi, ściągamy naczynie z palnika i natychmiast wrzucamy do niego posiekaną czekoladę. Mieszamy składniki, a gdy naszym oczom ukaże się jednolita, lśniąca masa, natychmiast wylewamy ją na ciasto. Pozostawiamy na kolejne pół godziny, aby polewa wystudziła się i stwardniała.